top of page
  • Writer's pictureЧАР ТЕКСТИЛ

Топ 5 най-популярни интериорни стилове

Кои са най-популярните стилове за интериорно обзавеждане на дома?


Подобно на своите обитатели, всеки дом си има определена индивидуалност и характер, придавана от интериора. За да се чувствате възможно най-добре в своят апартамент или къща е добре стилът на обзавеждане да бъде огледало на Вас и Вашия характер.


В тази статия ще Ви запознаем с най-популярните стилове за интериорно обзавеждане на дома.


1. Модерен стил


От самото начало е важно да се отбележи, че „модерен“ и „съвременен“ са два различни интериорни стила. Модерният стил на интериорен дизайн се определя от изчистени и прости цветови схеми, гостоприемно усещане и изчистени отделни елементи. Черното и бялото доминират в цветовата палитра, често се комбинират с някои избледнели нюанси на синьо, червено и други основни цветове.


Пространството е минималистично проектирано с отворени етажни планове. Фокуса пада върху контрастиращите цветове. Използваните мебели са функционални и семпли с изчистени линии. Естествените светлини играят съществена роля в модерния стил.


Основната идея на модерния стил е да се създават прости и чисти домове без ненужни украшения. Тъй като формата следва функцията, всичко, използвано в един модерен дом, изпълнява практическа цел.


2. Минималистичен стил


Минималистичният интериорен стил произхожда от Австралия, където и до ден днешен е често срещан в голяма част от домовете. Както подсказва самото име, този стил подчертава минимализъма във всички аспекти на интериорния дизайн, от семплото обзавеждане до неутралните цветови палитри. Характеризира се с функционални, но не пищни аксесоари. Всичко е опростено, просто и необходимо. Никакви ексцесии.


3. Скандинавски стил


Скандинавският интериорен стил е комбинация от различни дизайнерски стилове, развили се през 20 век в петте скандинавски страни Норвегия, Швеция, Дания, Финландия и Исландия. Скандинавският стил е свързан с минималистичен интериор, практичност и изчистен дизайн.


Силно характерни са опростените, но много функционални пространства. Това, което го прави различен от минималистичния дизайн е, че стилът подчертава достъпността, а не просто необходимостта.


Повечето елементи на декора са голи орнаменти, заоблени мебели, органични и изчистени детайли, както и доминиращи черни и бели цветови палитри. Често е наричан комбинация от минимализъм и стиловете от средата на века.


4. Шаби шик


Шаби шик стилът се характеризира с усещане за спокойствие, което се постига чрез ефирни осветителни тела и антични мебели и аксесоари. Вдъхновен е най-вече от винтидж чар, но има усещане за ново и чисто. Този ефект се получава чрез използването на елементи, които изглеждат стари и износени, но често са нови, на които чрез изтъркване, олюпване и други техники им е придаден вид на антики.


5. Индустриален стил


Индустриалният стил е комбинация на стил и полезност. Както подсказва името, дом в индустриален стил използва като акцент строителни материали, които обикновено са скрити. Примери за индустриални акценти са голи тухлени стени, тръби и рециклирани материали. В домовете в този стил може да се намерят елементи, избрани от фабрики, индустрии или складове.


Тези домове обикновено имат отворени етажни планове и мебелите са подредени така, че да разчупят пространството. Това е един от най-лесните за изпълнение стилове на интериорен дизайн, тъй като залага на неутрална цветова палитра и материали, заедно с някои индустриални елементи.

 

Естествено има много други стилове, които със своя чар и нестандартност могат да създадат идеалната обстановка, в която човек би се чувствал истински у дома, но тези 5 интериорни стилове са сред най-популярните към момента.


А Вие в кой стил бихте обзавели дома си?

0 comments
bottom of page