top of page
Снимка на автораЧАР ТЕКСТИЛ

Уаби Саби – естетика в несъвършенството

Актуализирано: 25.02.2019 г.

Традиционната японска естетика wabi-sabi (侘 寂) е философия съсредоточена върху приемането на преходността и несъвършенството, като път към просветлението.


Описва се понякога като красота, която е "несъвършена, непостоянна и непълна". За произход на уаби саби се счита будисткото учение на триединството - безкрайността (無常 mujō), страданието (苦 ku) и празнотата или отсъствието на самопризнание (空 kū). Характеристиките на уаби- саби естетиката включват асиметрия, грапавост, простота, икономичност, строгост, скромност, интимност и преценка за неестествената цялост на естествените обекти и процеси.



Уаби-саби днес е особено популярен в декорирането на дома. Ето какво трябва да знаете за него.


Колкото и да отричаме, ние в западния свят сме обсебени от съвършенството във всеки аспект от живота. Уаби-саби цели точно обратното. Приемането на уаби-саби в дома ни учи да се задоволим с това което имаме, без постоянно да копнеем за повече. Това е перфектният антидот на нашето консуматорско общество, което обича стоките за еднократна употреба и масово произведените комерсиални предмети.


Да обзаведете дома си в уаби-саби стил не изисква големи инвестиции – напротив, той призовава да се откажете от всичко излишно, като по този начин позволявате на нещата, които наистина имат значение да изпъкват, дори ако те са избледнели, износени и остарели. Разбира се, купуването на нови вещи е неизбежно, но когато се сблъскате с тази необходимост, вземете предвид същността на уаби-саби и изберете ръчно изработени аксесоари или материи от естествени органични тъкани като например груба вълна. Можете да използвате също ленено спално бельо за спалнята, тъй като след всяко изпиране, то става още по-хубаво. Избирайте предимно органични материи и материали, които благородно стареят по време на използването им и притежават по някакъв начин свой собствен живот.


В избора си на цветове, можете да погледнете към природата за вдъхновение. Цветовата палитра на този тренд имитира естествените нюанси на земята, пръстта, зеленината - нюансите на бяло, сиво и цветовете на дървото, камъка, керамиката. Те създават спокойствие и хармония.


В интериорния дизайн можете да видите уаби-саби стилът в различни насоки. Един от вариантите, при който уаби-саби се налага все по-успешно, е дизайнът с индустриално излъчване. Сивият бетон едновременно създава усещане за недовършеност и е идеален неутрален фон, на който се открояват нестандартните форми. Минимализмът тук е препоръчителен.



Уаби-саби съчетан с дърво е също една предпочитана и актуална комбинация. Освен към минимализма, тук можете да се насочите и към една много по-уютна, рустикална интерпретация на тенденцията.



Приемането на уаби-саби философията ще направи много повече, от това да създаде модерен интериор на помещението. Съзнанието ви също ще се промени, тъй като вместо да чувствате неудовлетвореност от вечното преследване на съвършенството, ще се фокусирате върху това да сте благодарни за онова, което вече имаме. Тази мащабна промяна ще ви помогне да се чувствате по-спокойни и доволни от своето настояще, като ви позволи да се наслаждавате на простичките неща в ежедневието.


0 коментара

Comments


bottom of page