top of page
Снимка на автораЧАР ТЕКСТИЛ

Натурални текстилни тъкани! [1 част]

За да създадете професионален и модерен интериор на дома или всяко друго пространство, необходимо условие е да познавате различните видове тъкани и материи. Трябва да можете добре да разпознавате всички различни видове платове, да сте запознати с тяхната функционалност, издръжливост и технология на производство, а не само как изглеждат или какъв цвят са те!


В тази статия решихме да разгледаме по-отблизо видовете естествени тъкани в обзавеждането. Тук ще ви предоставим подробна информация за техните характеристики, както и техните ползи от използването им във вътрешната архитектура и дизайн.


ПАМУК


Памукът е една от най-популярните естествени материи, а едно от най-разпространените му приложения е създаването на невероятно като качества спално бельо: памучни спални комплекти от ранфорс, спални комплекти от хасе и луксозни спални комплекти от памучен сатен. Материята се усеща изключително приятна при допир с кожата, но е предпочитана най-вече заради способността си да се адаптира според температурата на тялото (добра топлопроводимост и абсорбция ), което я прави подходяща за всички сезони и климат. Памукът абсорбира потта през горещите дни и охлажда тялото, а през зимата задържа топлината. Нишките от това растение са меки, но здрави - поради това, че приблизително 90% от памучните влакна съставляват целулозни молекули. Те са сред най-фините, които природата ни предлага в естествен вид.



Първите исторически доказателства за памучния текстил датират от около 3000 г. пр.н.е. в Индия. Памукът бил пренесен на Стария континент от арабски търговци чак в началото на IX век. А когато Колумб открил Америка през 1492 година, той открил това растение и на Бахамските острови. Определено тази материя е една от малкото, изиграли важна роля в световната история. През 1730 година за първи път памукът е завъртян от машини в Англия. Промишлената революция на Острова и изобретяването на магана* (машина за отделяне на семената от влакната при първоначалната обработка на памук) в САЩ, подготвят пътя, по който минава памукът, за да заеме полагащото му се първо място сред тъканите в света. В Съединените щати тя е била основната култура носеща приходи в продължение на десетилетия. Всъщност икономическата мощ на памука е била толкова голяма, че американците през 19-ти век го наричат "King King Cotton" (Кралят памук). Днес той все още е едно от най-често използваните естествени влакна в света.


Два са изключителните сортове памук в текстилната индустрия с най-високо качество: египетски памук и перуанският памук "Пима"! Може да се използва в комбинация с други естествени и синтетични влакна, като полиестер, спандекс и др. Истинския памук има тенденция да се свива, лесно се мачка и е предразположен към избледняване.




КОПРИНА

Коприната е луксозно влакно и най-издръжливото от всички естествени материи. Широко популярна е както в модната индустрия, така и в обзавеждането, производството на луксозни аксесоари и продукти за декора. Често я наричат „Кралицата на платовете“.



В своята същност, коприната е протеинова нишка, произведена от копринения червей. Хранейки се с листа от черница, червеят произвежда течна коприна, която щом се втвърди, образува нишки изграждащи пашкул. След като ларвата умре, се използва топлина за повторно омекотяване на втвърдените нишки и за отвиването им. Тези отделни нишки по-късно се преплитат в една единствена нишка, за да образуват копринената прежда.



Всичко започнало преди 4000 години в Китай. Коприната била търгувана срещу различни други стоки и станала толкова търсена, че Китай започнал да изпраща редовно кервани с топове плат чак до Средиземноморието. В древния Рим заменяли прекрасния плат направо за злато. Маршрутът на керваните по-късно бил наречен Път на коприната и се използвал активно до 15 век, когато бил открит морски път до Азия.


В Китай копринените платове били предназначени за знатните съсловия, а развъждането на копринените буби се пазело в тайна и изнасянето им извън пределите на империята се наказвало със смърт. Все пак се намерили двама души, които по заповед на византийския император Юстиниан заминали за Китай и успели да скрият и изнесат ларви на копринени буби, а също и семена на черница. Така в Константинопол около 550 г. се заели да произвеждат безценната материя, само и само да не плащат за внос.


В наши дни Япония е най-големият производител на пашкули в света, а България до 70-те години на ХХ век е била на 3-то място след Япония и Корея.



Коприната е финно и меко на допир влакно. Отличава се с много голяма здравина, като стоманена нишка със същите размери. Тази материя притежава исключителна лъскавина, поради структурата на триъгълна призма на влакното и това кара всеки продукт, изработен от нея, да пречупва входящата светлина под различни ъгли. Използването и в интериора придава богато усещане на пространството. Предпочита се най-вече за изработка на спално бельо.



Тя е не само красива, трайна и мека, но и хипоалергенна, регулираща температурата - не дразни кожата. Идеалнен избор за хора с чувствителна кожа! Копринената нишка е и силно хигроскопична. Тя има способността да поема и в същото време да отдава влага, което я прави предпочитана материя през горещите летни дни. Поради това, че при намокряне коприната се свива с около 20%, тя трябва да се пере внимателно на ръка с хладка вода или да се почиства химически.


За да придадете на интериора повече кралско и луксозно усещане, ето още няколко начина, по които можете да използвате коприната в дома си:


Завеси


Възглавници


Тапети

Дамаски


При производството на органична коприна не се използват пестициди или изкуствени торове. Органичната коприна също не съдържа тежки метали и химически обработки. Това я прави 100% естествен и напълно биоразградим продукт!


0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page