top of page
Снимка на автораЧАР ТЕКСТИЛ

Всичко, което трябва да знаете за използването на текстила в интериорния дизайн

Текстилът в интериора е ключов компонент на дизайна. Не можете да проектирате стая без текстил! Прочетете, за да научите как да го използвате по правилния начин. Надяваме се, че тази статия ще ви бъде полезна и ще научите повече за неограничените възможности на тъканите в интериора.


Какво представляват текстилните изделия?

В интериорния дизайн терминът "текстил" се отнася до всеки продукт, който е тъкан или изработен от плат. Може да звучи логично, но в действителност той се използва в много по-широка гама и намира дори често нестандартни приложения в интериорните проекти. Текстилът може да не е само елемент или акцент на дизайна, а той да е самия дизайн! Дали това ще бъде постигнато чрез подходяща комбинация от декоративни възглавнчки, одеала, кувертюри, килими, завеси, дамаски или дори текстилни тапети, със сигурност те ще създадат чувството за естетика в пространството повече от всеки друг елемент от обзавеждането.


Защо материите имат значение?

Текстилът вдъхва живот на пространството, създава атмосфера. Представете си колко различно бихте се чувствали в спалня, която е украсена с коприна и кадифе, отколкото в дневна, която се състои главно от бамбук и памук. Когато избирате текстилни изделия, обърнете внимание и обмислите точния вид настроение, което искате да доминира, като изберете съответно подходящата тъкан, за да го постигнете.


Текстилът е свързващия елемент на обединяването с пространството в помещението. Предимно чрез него, вашата цветова палитра влиза в игра с интериора. Можете смело да експериментирате, като изберете например един или два цвята за вторични и акцентни нюанси и ги внедрите в различни текстилни материи. Това е само един от вариантите, за да постигнете баланс и хармония по един креативен начин използвайки текстил.


Разгледайте внимателно снимката по-горе. Тук изкуствената кожа на стола придава на стаята бляскаво и женствено усещане. Тъй като е бяла, тя се свързва със стените и мебелите, за да постигне кохерентност в помещението. В същото време, възглавницата с акцентиращ десен разположена в центъра на леглото добавя точната доза контраст и измества чувството за повторяемост. Забележете, че в дамаската на възглавницата има и малко тъмно сиво в нея. Това гарантира, че възглавницата все още е свързана с останалата част от стаята.


Как да използваме текстилът

Сега, след като нагледно ви показахме защо текстилът е толкова важен за вашия дизайн, следващата стъпка е да се научите как да го използвате правилно. По-долу ви предлагаме списък от съвети, които да ви помогнат да започнете с проектирането на вашия интериор.


Използвайте текстилът като вдъхновение


Както вече споменахме, текстилът може да изглежда като аксесоар или последен елемен от дизайна, който се купува, но всъщност е точно обратното! Той може да служи като вдъхновение за пространството, като осигурява цветова палитра, върху която да се изгради стаята. Когато не сте сигурни от къде да започнете с интериорния проект, обърнете първо внимание към цвета на килима, цвета за акцент на стола или дори цвета за декоративната възглавничка, за да получите усещане за посока.


Смесете различни десени, а не цветове

След като сте определили цветовата палитра, придържайте се към нея. Използването на твърде много цветове в стаята може да ви накара да се почувствате объркани или с противоречиви усещания. Това обаче не означава, че стаята ви трябва да е скучна и монотонна. Можете да добавите визуален ефект на пространството чрез смесване на десени. Изпробвайте различни десени в дамаските съчетани с изчистени тъкани от същата цветова палитра.


Наслагване на текстурите


Друг начин за добавяне на визуален интерес към пространството е използването на текстил, който се предлага в различни текстури. Не забравяйте, че в този случай текстурата се отнася до начина по който изглежда тъканта. Опитайте да смесвате и съчетавате различни текстури в помещението или дори да ги наслоявате, за да създадете чувство за контраст. През последните години наблюдавахме изключително силна тенденция относно изпозлването на текстурирани текстилни стени и подови покрития.

Кажете ни, какви текстили ви вдъхновяват и как сте ги включили във вашите проекти. Ако пък желаете професионална консултация, нашите интериорни дизайнери са винаги на ваше разположение.


0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page