top of page
  • Снимка на автораЧАР ТЕКСТИЛ

Хаймтекстил 2019/2020 г - „Към утопията”

„Към утопията”- това беше мотото, около което се обединениха всички тенденции в областта на текстила на международното изложение Heimtextil, което се проведе началото на януари тази година във Франкфурт. Според организаторите "ХХІ век ни представя разнообразни предизвикателства, гръмки заглавия и устойчивост, която живо вълнува нашите умове. В отговор на това ние търсим пътища към една нова утопия - общество, което уважава всеки отделен човек и неговата среда; общество, което се основава на индивидуалната отговорност, положителните действия и оптимизма."„Ние живеем в ера на несигурност и недоверие в установения ред. Като реакция се опитваме да живеем смислен, съзнателен живот, основан на положителни отношения. Поемаме отговорност за живота си и намираме начини, които да отговарят на нашата ценностна система в търсене на нова утопия - общество, което има за цел да насърчава благосъстоянието на всички свои граждани ”, обяснява Каролин Тил, съосновател на студиото FranklinTill.


Изложителите на тазгодишното издание определено накарха всеки посетител да си зададе въпроса: "Каква е моята утопия?" Имахме възможност да се насладим на пет интерактивни сценария за бъдещи концепции за начин на живот: видяхме игривия сценарий PURSUE PLAY, намерихме убежище и сигурност от забързания ритъм на съвременния живот със SEEK SANCTUARY, изчезнахме от мониторите и мрежата, като поехме нови предизвикателства с OFF-GRID, за да избягаме в дигиталната вселена с ESCAPE REALITY, преосмислихме отношението си към лукса с EMBRACE INDULGENCE.


PURSUE PLAY

В епоха на несигурност, политическа нестабилност и екологични проблеми, ние задоволяваме нуждата си за оптимизъм и творчество с играта. Играта ни помага да намерим смисъл в заобикалящия ни хаос и бурните времена. По този начин дизайнерите игриво се фокусират върху безпрепятствените, тактилни

взаимодействия и експерименти. Формите и цветовите палитри тук следват една сюрреалистична посока, а концепцията на L'art pour l'art отново привлече вниманието на аудиторията. Тук те залагат на използването на игриви, интензивни основни цветове в комбинация от гланц и матови текстури за създаването на една приятна, визуална привлекателност. Абстрактните форми, смелата игра на шарките и буйните текстури ни провокират да разгърнем въображението си и да създадем нашите собствени истории.

Цветова палитра PURSUE PLAY

SEEK SANCTUARY

В атмосферата на по-интензивния, хипер-свързан ежедневен живот, все повече и повече хора търсят начини да „отрежат” всички връзки, търсейки утопични убежища далеч от шума. Те се оттеглят в градските оазиси, където могат да "се изключат", за да намерят спокойствие, нова перспектива и яснота. Този есенциализъм обаче не означава, че трябва категорично да отхвърляме новите продукти на съвременния свят. По-скоро този тренд налага едно целенасочено търсене и оценяване на дизайнерски продукти и концепции, които са минималистични, красиви, функционални и висококачествени. Комбинацията от изчистена цветова палитра с внимателно подбрани конструктивни детайли, извити форми и тапицерия, поражда несравним комфорт и топлина.

Цветова палитра SEEK SANCTUARY
GO OFF-GRID

Търсенето на нова близост до природата води до стремеж към преживявания извън ежедневието. Това е опит да се живее по-естествено, да се завърнем към произхода на човечеството и да живеем в хармония с природата - а не срещу нея. Става дума за трансграничен опит в отдалечени райони, подкрепен от високотехнологично оборудване за оцеляване. Комбинацията от издръжливите технически аспекти на текстила за външна употреба с работното облекло изисква една сложна, утилитарна естетика, която обещава издръжливост и функционалност. Цветовете и шарките на дизайна, вдъхновени от природата, празнуват предполагаемото “несъвършенство” на естественото.

Цветова палитра GO OFF-GRID
ESCAPE REALITY

Новата утопия може да се изгради както в дигиталното мислене, така и в реалното. Потенциалът на виртуалната и не-виртуална реалност често размива границите между фантазията и истинския живот. Затова се разработва и технология, която дава възможност за по-дълбоки и по-трайни преживявания в ежедневието. Блестящите, преливащи се повърхности имат метаморфозно и оптимистично качество, трансформират се, като създават една мимолетна, нематериална форма на движението. Ефирните комбинации от леки пастелни нюанси създават сюрреалистично, хипер-истинско настроение.

Цветова палитра ESCAPE REALITY
EMBRACE INDULGENCE


Висококачествените материали и богатите цветове, модернистичният стил и солидната изработка съчетават в себе си утопичната визия за бъдещето на лукса. В една модерна епоха, белязана от несигурност, ние поглеждаме назад през розово оцветените очила към по-ранните епохи, помним комфорта на добрите стари времена, копнеем за сигурност и се обграждаме със спокойна, привлекателна естетика. Умелото съчетание на чисти материали, творчески изпълнени идеи с богатството образуват нов вид комфорт, както и интимност с едно приятно усещане за чувствителност.

Цветова палитра EMBRACE INDULGENCE

0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page