top of page
  • Снимка на автораЧАР ТЕКСТИЛ

Новото зелено 2018/2019

Както знаете, ние от ЧАР обичаме да наблюдаваме как интериорните цветови тенденции се променят през годините. Смятаме, че спазването на тенденциите е важен фактор от интериорния и дизайнерския сектор. Това не е само потвърждение за стил: познаването на цветовите тенденции е и добър източник на вдъхновение!


Анализирайки как се променя зеленият цвят, можем да видим и как се променя цялостната цветна тенденция през следващите години. На IMM Cologne (международното изложение за интериорен дизайн и мебели в Кьолн) тази година, беше представен новият зелен нюанс - "Celadon Green". Забелязахме и други нововъведени зелени нюанси (предимно светло пастелни тонове) вдъхновени от природата, като например - „Celery Green“ (цвят целина) и „Sage Green“ (цвят зелен градински чай/салвия).
„Sage Green“ е земен сиво-зелен цвят, наподобяващ този на сухите листа от градинския чай. Думата „Sage“ (в превод "мъдрец"), синоним за мъдър човек, почитан за своята проницателност, преценка и опит, характеризира най-точно този нюанс на зеленото. Следователно, зеленият градински чай е цвят, който изразява мъдростта. Разбира се, като типичен зелен нюанс, той също така се свързва с мира и растежа, комуникира директно с екологичния начин на живот и природата. „Sage Green“ в интериора се комбинира най-добре с лилави и златни акценти.


Но нека се върнем назад във времето и си припомним цвета на 2017г. – "Greenery"

„Greenery“ е символ на всичко ново и отразява желанието ни да се потопим в природата, живеейки в един все по-хаотичен свят. „Чрез своята успокояваща функция и всеотдайна жизненост, зеленият цвят ни предлага увереност и смелост да живеем според нашите собствени усещания, докато предефинираме това което ни прави по-успешни и щастливи ", казва Леатрис Айземан, изпълнителен директор на Pantone Color Institute, в официално прессъобщение до медиите. Той добавя, че за дизайнерите и потребителите, този цвят трябва да репрезентира "въздействащия оттенък на надеждата" с нотка на "изцеление и оптимизъм“. Пролетното зелено по традиция представлява "копнеж за регенерация, обновяване и преоткриване".С „Greenery“ дизайнерите разбиха всички разбирания от предходната 2016г, където тенденцията беше: тъмно петролено синьо и наситени зелени цветове комбинирани с по-бледи нюанси, целящи да покажат най-добре блясъкът и играта на светлината, доказвайки, че тъмнината не е необходимо да бъде плашеща, когато се отнася за декор. В същото време обаче, „Greenery“ се появи и като естествено продължение на хитовия зелен летен нюанс „цвят мента“ от същата година.

В своята цялост, зеленият цвят е неутрален и гъвкав, лесно се вписва в цветова схема. Използва се често като идеално допълнение към актуалните сиви и бели цветови палитри, които също наблюдаваме засилено в интериорните решения през последните няколко години. Подходящ е за стени, дамаски, мебели, спално бельо, тънки и плътни завеси/пердета, покривки за маса, декоративни елементи и др.


Целта на зеления цвят във вътрешната архитектура е да се вкорени връзката между интериора, екстериора и околната среда. Тенденцията е да се върнем към естетиката и концепциите за обзавеждане като естествено съчетание от природа и социални културни ценности.


След направения анализ отбелязваме категорично, че модата към създаване на по - здравословна и близка до природата среда във вътрешната архитектура, се запазва! Зеленото е не само модерен избор, но и дългосрочно решение, което позволява да се възползвате от предимствата на този цвят всеки ден и по всяко време на деня. Тъмно зелено, цитрусово зелено, ябълково зелено, тревисто зелено, цвят на градински чай, мента, авокадо или целина - какъвто и нюанс да изберете, няма да сбъркате!


0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page