top of page
  • Снимка на автораЧАР ТЕКСТИЛ

Натурални текстилни тъкани! [2 част]

Можем ли да живеем в хармония с природата и в същото време да бъдем модерни и автентични? В ерата на новите технологии и масовата консумация, с навлизането на все повече синтетичните материи в обзавеждането, наблюдаваме очарователно противоречие в световните интериорни тенденции, където повечето интериорни дизайнери се стремят съзнателно да внесат късче природа във всеки дом, превръщайки го в интериорен шедьовър на 21-ви век! Защото когато става въпрос за създаването на стилен и луксозен интериорен дизайн, използването на екологични материи винаги е правилното решение!

В предходна статия вече разгледахме част от естествените тъкани, коит можете да намерите в магазините на ЧАР. Днес ще разгледаме още няколко от тях и ще се запознаем по-подробно с техните характеристики.


ЛЕН


Ленът е една от най-старите известни тъкан на земята. Използва се в интериора предимно за изработка на спално бельо, поради противоалергичните си свойства. Предпочитан материал е за покривки за маси, за завеси, пердета, дамаски.Оцветени ленени влакна са намерени в Грузия, оценени на приблизително 36 000 години. Археолози откриват доказателства за производството на лен и в праисторическите езера на Швейцария, но масовото производство започва около 3400 г. пр. н. е. в Египет. Знае се, че Египетските мумии са били увивани в ленени тъкани, като символ на светлина, чистота и признак за богатство. Египтяните и до ден днешен са известни с най- финия и технически усъвършенстван лен - бързо съхнещ, здрав (в пъти по-здрав от памука), без да избледнява.


Факт1: Поради здравината си в Средновековието ленът се е използвало за изработка на щитове, гамбезони и тетиви, а в класическата античност той е бил използван за изработка на тип бронежилетки, наричани линоторакс.


Факт2: През 1923 г. в германският град Билефелд издават банкноти, отпечатани върху лен! Хартията изработена от лен може да бъде много силна, поради което до ден днешен САЩ и много други страни печатат своята валута на хартия, направена от 25% лен и 75% памук!


123rf.com

Думата лен е от западногермански произход и произлиза от латинското име линум, както и по-ранната гръцка дума на растението λινόν (линон). От думата „лен“ (на англ. Linen) са произлезли и редица други термини на английски език, като например думата „линия“ - в древността се е използвала ленена нишка за определяне на права линия. В съвременния английски език, общото значение на думата (Linens) най-често се превежда, като текстилно изделие за легло, баня, маса и кухня, изработено от различни влакна.


В днешно време въпреки изобилието от изкуствени тъкани все по-често се говори за завръщането на лена в интериора (както вече споменахме - тенденцията е за все по-честото използване на естествени материали в обзавеждането). Освен това, ленът лесно може да се използва в различни интериорни стилове. Той винаги ще внесе в дизайна допълнително усещане за стил и комфор.


Декорацията на прозорците с пердета от лен е едно от най-добрите решения, тъй като този материал има термостатични свойства, които придават прохлада на помещението през лятото и перфектно предпазват от течение през зимата. Освен това пердетата от лен са леки, нежни и падат красиво. Смята се, че контактът с лен има благоприятен ефект върху състоянието на ума.


Ленът е тъкан с висока механична устойчивост и с слабо еластичност - следователно лесно се мачка. Въпреки това тенденцията към намачкване често се счита за част от особения чар на този вид текстил. Материалът, произведен от това растение, е хипоалергичен с естествена защита от слънчева радиация. Не задържа прах и не “запарва”. Подходящ е за завеси, дамаски за дивани, възглавници или покривки, по които често има натрупване на прах, предпоставка за развиване на алергии. Препоръчва се за хора с дерматологични проблеми, поради антибактериалните му свойства.


Неговата мекота се увеличава след всяко изпиране. Хигроскопичен е. Ленът бързо абсорбира вода, но за разлика от вълната лесно съхне. Отличава се с висока топлопроводимост. Ленът охлажда. “Дишащата” му способност го прави идеален за дрехи и спално бельо, особено за горещите летни дни, когато носи прохлада. Антистатичен е. Не задържа статичното електричество, което автоматично означава, че не задържа и домашен прах.


Дърво, кожа, корк, камък са перфектните материали за съчетание с ленът. Но нека видим за кои интериори е подходящ ленът: въз основа на свойствата си, еко-стилът с лен е очевиден. Грубата текстура на тъканта го прави незаменим елемент и от рустикалния стил. В средиземноморския стил от своя страна се ценят предимно естествените материали в текстила и мебелната тапицерия, така че ленът тук ще бъде отново по-подходящ от всякога. И накрая, ленът се вписва перфектно в скандинавския стил, където акцентът е върху максималния комфорт. В него доминира бял цвят, затова можете смело да използвате избелен лен. Може да бъде допълнен със сатен, памук, както и леки тъкани, които поддържат усещането за простота и минимализъм.


Влакнодайният лен е непретенциозен при отглеждане – нуждае се от малко вода, няма нужда от допълнително наторяване или генно модифициране, което го прави екологично чист. При технологичната му обработка има малко отпадъци, които от своя страна са лесно разградими и не замърсяват природата. 80% от световното производство на лен се осъществяват в Европа.


БАМБУК

Бамбуковите влакна са целулозни влакна, извлечени или произведени от естествен бамбук. Поради уникалните си антиалергични, антибактериални, попивателни и дишащи свойства, най-широко приложение намира в домашния текстили. От меките и здрави бамбукови нишки се изработват хавлиени кърпи, спално бельо, одеяла, постелки за баня, халати и много други. От бамбукови нишки се произвеждат също луксозни възглавници и матраци.

Този вид натурален текстил е популярен в Източна Азия от векове, а фестивалите за бамбуковите тъкани все още се провеждат в селските райони на Индия всяка година. Въпреки че бамбукът е познат от хилядолетия, едва в днешни дни процесът на обработка на тази издръжлива и бързорастяща дървесина е усъвършенстван.


Съществуват три основни типа тъкан от бамбук. Нека ги разгледаме:


Бамбукова вискоза: Почти идентична с другите видове вискоза. Единствената причина, поради която бамбукът се използва при производството на тази тъкан вместо с друга дървесина са намалените производствени разходи. Ползите на бамбука при този вид влакно не присъстват във вискозната му форма и потребителите трябва да внимават да не объркат този текстил с истинската механично произведена бамбукова тъкан.


Бамбукова тъкан от лиоцел: Подобна на вискозата тъкан, но е направена с метод на производство от затворен цикъл. Освен това химическата структура на целулозата, използвана за направата на тази вид тъкан, не се променя в процеса на производство, което означава, че тя запазва много от полезните качества, които се отбелязват и в механично произведената бамбукова нишка.


Механично произведени фини бамбукови влакна: Единствената опция, която може да се счита за истинска „бамбукова тъкан“. Изработката е сравнително скъпа и отнема много време, но предлага много по-големи ползи от останалите видовете тъкани, които не се произвеждат чрез механични средства. Тук бамбуковия текстил се характеризира с изключителна здравина, издържливост и мекота.

За хората с алергии, бамбукът е отлична алтернатива за спално бельо, кърпи, халати, одеяла или дрехи. Бамбукът съдържа естествен антиалергичен агент, който предпазва от развитието на бактерии. Всъщност, бамбуковите изделия са с най-малко регистрирани оплаквания от алергични реакции от потребителите. Бамбуковата тъкан е и подходяща при поддържането на температурата. Тя държи равномерно хладно когато навън е горещо, и топли когато е хладно. Избягването на резки температурни разлики е от първостепенна важност за доброто здраве.


Хавлиените кърпи и халати от бамбук се отличават с по-висока степен на попивателност и мекота в сравнение с памука. Благодарение на антибактериалните свойства на бамбуковите фибри, те не задържат плесен и по-трудно развиват бактерии, което е типично при продължително стоене във влажно помещение. Освен това, кърпите от бамбук са до 3 пъти по-здрави в сравнение с памучните, което бързо възвръща инвестицията в тях.

Спалното бельо и одеялата от бамбук са особено подходящи за хора с алергии към естествени фибри (като например към вълната), както и такива с чувствителна кожа и малки деца. При отглеждането на бамбука не се използват химикали!0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentários


bottom of page