top of page
  • Снимка на автораЧАР ТЕКСТИЛ

Материи и материали според интериорните тенденции 2018/2019

✅ Хибридни материи

Потребителите, както и специалистите по текстил, се намират често в разминаване между любовта си към естествените тъкани и търсенето на високоефективни иновативни материи. Ето защо пазарът е насочен към консолидиране на най-доброто от двата свята - комфортното докосване на естествените тъкани, съчетано с функционалността на синтетичните решения. Тези хибридни материи могат да осигурят привлекателни качествени характеристики на текстила, като в същото време предоставят чувството за естествен продукт на потребителя. Платове от мляко, коприва, морски водорасли и соя продължават да се развиват като част от най-новите устойчиви алтернативни тъкани. Разбира се, до сега известните нанотехнологични продукти, продължават да бъдат неизменна част от интериорните решения, като един универсален и често предпочитан вариант. Естествените органични влакна не губят също своята популярност.
✅ Сензорни текстури

Кадифето и хипер-тактилните текстили са сред най-търсените материи в интериора през изминалата година. Според световните производители, засиленото търсене на кадифе и велур се е повишило с 400% през последните шест месеца. Меките и плюшени текстури пряко напомнят на модата от седемдесетте години. Елегантното кадифе дава усещане за лукс и изтънченост, едновременно стилно и бляскаво 💫, продължава да вълнуват потребителите по целия свят. Наблюдава се смелото му комбиниране с други материи. Става въпрос за излизане извън общоприетите рамки, за съчетаването му с различни по структура и вид текстили. Тази тенденция ще продължи да се развива и през 2019г.

Втория най-популярен тренд сред текстурите е кожата в цвят коняк и бежово. Кожата е абсолютен евъргрийн, тя не излиза от мода. В съчетание с метал, дърво и бетон, кожата добавя лукс и издръжливост на модерното обзавеждане. Не само кожените мебели, но и аксесоарите за акцент, като държачи за рафтове, ръчно изработени кожени цветя и стенни произведения на изкуството са стилни елементи на модерния интериорен дизайн.✅ Естествени материали

Тенденцията за мрамор и стъкло (цветно стъкло и непрозрачни покрития) се засилва. Тя се явява като един модерен прочит на познатата ретро атмосфера. Медта вече има повече търсения, отколкото бронз и злато от предходните години. Дървото остава толкова популярно, колкото е досега, но докато дъбовата дървесина все още доминира като присъствие, виждаме навлизането и на дървени повърхности от тъмна дървесина, като например венге. Белият или избелен дървесен материал отстъпва мястото си на по-тъмните дървесни нюанси. Забелязва се и засилен интерес към ратановите мебели. Мраморът, дървото и металът са задължителни, ако търсите ефекта на изисканата атмосфера на един съвременен интериор.Говорейки за тенденциите в интериора, неминуемо трябва да отбележим и творческата промяна, в която хората стават много по-експериментални в използването на текстури, цветове и шарки, за да създадат уникални пространства със собствено лично усещане. Използването на нови материали, нови технологии и естетика е необходимо, за да преосмислим и да дадем един нов живот на пространствата и възможност на стилът да се докаже с времето.


0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page