top of page
  • Снимка на автораЧАР ТЕКСТИЛ

Кратка история на „Живия Корал“, цветът на Pantone за годината.

Със своята оранжева основа и златисти нюанси, цветът„Жив корал“ предизвика бурни дискусии във всички сфери на дизайна по целия свят. В тази статия, ще се върнем назад във времето и ще разгледаме този нюанс от една малко по-различна перспектива, а именно тази на историята на цветовете.

През 1911г. руският абстрактен художник Василий Кандински пише в своята книга за духовното изкуство: "Оранжевото е като човек, убеден в своята собствена сила." Поглеждайки назад към цветовете, които са били цвета на Pantone през последното десетилетие, става ясно, че отдавна не беше избиран ярък топъл тон (последният от тях е „Мандаринено танго“ * Tangerine Tango през 2012 г.). Факт е обаче, че за 2019г Pantone избра именно оранжевата палитра - наситен нюанс, който напомня на безкрайно красивите морски залези, носещ вдъхновяващото име "Жив корал".


Подобно на зеления цвят „Greenery“ от 2016г., Pantone избра осезаемия оптимистичен цвят „Living Coral 16-1546“, който директно кореспондира с нашия естествен свят, привличайки вниманието към красотата на коралите - един жив организъм, умиращ бързо поради все по-затоплящите се океани.Коралът е калциев карбонатнен скелет, съставен от подводен полип, образуващ колонии или рифове. В миналото е събиран за бижута от древните египтяни, които са го експортирали към Рим, където се е вярвало, че отблъсква злите сили. Тази защитна особеност на корала се практикува и по времето на ренесанса - Исус често е бил изобразяван с коралов амулет. Коралът също е бил високо ценен във викторианската епоха, когато бил издълбаван в формата на Камео Портрет. Често използван материал е и в стила Ар деко̀ за направата на бижута през първата половина на 20-ти век. А в неговия необработен вид е бил и високо ценена от хипитата на 60-те и 70-те години.


В природата, коралът не винаги е с един и същ цвят - той може да бъде както розов, оранжев или златист, така и черен. Дори конркетния „Living Coral“ на Pantone - специфичния нюанс на розово-оранжево, може да променя своя отблясък в различни нюанси, когато се вижда под различна светлина. Въпреки че целта на Pantone е да стандартизира нюанса на цвета, този мултивалентен избор напомня, че цветовете често са в очите на наблюдателя (съвсем буквално).


Цвят корал е и любим цвят сред импресионистите на 20-ти век - от изгревите на Клод Моне през чадърите на Марта Уолтър до топлите сцени на Пол Гуген в Френска Полинезия. Срещаме го често и при Хенри Матис, достига дори до произведенията на немските експресионисти.


Оранжевото е световно признато също така като цвят на интроспекцията и духовността. В индуизма оранжевото представлява чистота. Будистите вярват, че това е цвета на просветлението, самосъзнание. Въпреки че монасите от двете религии носят дрехи, които са по-близо до „Мандаринено танго“ от колкото до „Жив Корал“, в своята същност посланието е съвсем същото.


В интериора за 2019г. този цвят се свързва с тактилността и връзката между хората. Подходящ е за килими, топли одеяла, декоративни възглавнички или пищни тапицерии, които ще създадат уютна атмосфера и грижовно усещане в дома. Със своята изтънчена природа, „Living Coral“ може да добави изискан поп акцент във всяко помещение, дори и само чрез декоративни аксесоари в този цвят. Но как точно вие ще интерпретирате „Living Coral“ зависи изцяло от вас. Ние знаем, че „Жив Корал“ се възприема по индивидуален начин от всеки човек, поради своя мултивалентен характер.


И нека завършим тази статия с един култов цитат от Лорънс Хърбърт - създателят на Phanton института през далечната 1962г: „Господ е създал светът за седем дни“, казва той „и на осмият ден, повикал Pantone да го украси с малко цвят“!


0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentários


bottom of page