top of page
  • Снимка на автораЧАР ТЕКСТИЛ

Естествените материи - удобство и комфорт през лятото

Кои са най-подходящите материи за дрехи, с които да си осигурим комфорт и удобство през лятото?


Лятото е тук с мирис на морски бриз и звука на белите чайки, но носи със себе си и най-горещото време през годината. За жалост малцина могат да прекарат жарките летни дни по бански, а на повечето от нас ни се налага да носим дрехи, подходящи за работното място. Ала тези дрехи обикновено са целите в потни петна преди да сме стигнали до работното място, на което климатика или течението от отворените прозорци нормализират температурата. Но въпреки нормализираната температура остава дискомфорта от потни петна по ризите и блузите и страха от разпространяване на неприятна миризма.

Често причината за бързото ни изпотяване в дрехите е не само високата температура навън, но и материята, от която е направена дрехата. В магазините най-често се продават дрехи от синтетични материи като полиестер и полиамид, които не позволяват на кожата да диша и я запарват допълнително, което води до нашето изпотяване. Разбира се, в моловете също могат да се намерят и дрехи от естествени материи, но някои са далеч по-подходящи за лятото от други.


Затова в тази статия ще споделим кои са най-подходящите естествени материи, които държат прохладно и позволяват на кожата да диша дори в най-горещите летни дни.


1. Памук


На първо място е най-предпочитаната материя за дрехи - памукът. Едно от основните му предимства е, че не само позволява на кожата да диша, но и абсорбира потта. Също така памукът е много подходящ за хора с чувствителна и раздразнителна кожа. Единствено трябва да имате едно на ум, когато перете памучни дрехи, тъй като може да се свият, затова е препоръчително да не се перат на висока температура и в никакъв случай да не се пускат в сушилня.


2. Бамбук

Друга изключително подходяща материя за лятото е бамбукът. Освен своята лекота, копринена мекота и свойството да абсорбира влагата, бамбукът притежава антибактериални свойства. Благодарение на тях бамбуковата тъкан отблъсква всякакви бактерии и насекоми и не позволява развитието на микроби.


3. Жоржет

Следващото попълнение в списъка е не толкова известна материя - жоржетът. Той представлява тънък летен плат, отличаващ се със своите лекота и нежност. Неговата лека прозрачност и нежно падане на плата, го правят изключително елегантна материя, която заслужава достойно място в летния Ви гардероб. Има различни видове жоржет с нишки коприна, лен или памук.


4. Лен

Естествено най-старият текстил се нарежда сред най-подходящите материи за топлото време. Въпреки че ленът е по-твърд от памука и се мачка много по-лесно, той е най-дишащата материя и дори се смята, че намалява телесната температура и държи прохладно. Именно поради тези свойства на материята, дрехите от лен винаги са на мода в летните колекции на световните дизайнери.


5. Естествена коприна

Следващата материя, която препоръчваме, е естествената коприна. Със своята лекота, нежност, мекота и ефирност тя не само изглежда невероятно добре като лятна дреха, но и също като лена държи прохладно. Достатъчно е да има дори и малък процент коприна в състава на дрехата, за да се възползвате от страхотния вид и свойства на този плат.


6. Студена вълна

За разлика от стандартната вълна, студената вълна е изработена от фини вълнени влакна, които имат изолационни свойства и не пропускат горещината да влезе. По този начин Вие ще сте защитени от горещия въздух и жарките слънчеви лъчи. Голяма част от официалните костюми и роли са изработени от тази материя.


А Вие кои материи предпочитате през лятото?

Последни публикации

Виж всички

Commentaires


bottom of page